Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


INGYENESSÉ TETT AMERIKAI TÉRKÉPEK

Ingyenessé tett amerikai térképek

  • A szabványos, részletes ENC vektoros hajózási térképek hamarosan Horvátország vizeire is elérhetok. Az Egyesült Államok összes raszteres és vektoros hajózási térképe a közelmúltban szabadon letölthetové vált.

 
 
    Éppen a múlt héten számoltunk be a PDA-n futtatható C-eMAP hajós térképekrol, és máris új hírekkel szolgálhatunk a tengeri navigátoroknak.
 
    A Norvég Vízügyi Szolgálat megállapodást kötött horvát társintézményével az Adriai-tenger vonatkozó részét lefedo áttekinto, részletes, kikötoi és megközelítési térképeinek forgalmazására. A magyarok által is közkedvelt tenger olaszországi részén már rendelkezésre álltak ezek a térképek, a horvátországi szakaszt lefedo 115 szelvény azonban még nem volt elérheto. Az elozo írásunkban bemutatott C-eMAP térképek közel ilyen részletességuek, de nem használhatóak a szabványos ENC chartplotterekkel. Az ENC vektoros formátumot a speciális, profi rendszereken kívül például a PC-re telepítheto Fugawi szoftver Marine ENC kiadása is ismeri.
 
A nemzetközi szabványok szerint készült, rendszeresen karbantartott, frissített és az elofizeto felhasználók számára on-line terjesztett  ENC digitális, vektoros hajózási térképeket (Electronic Navigational Charts) az USA érdekeltségeihez tartozó területeket leszámítva a norvég központú Primar Stavanger szervezet kezeli.


    Ingyen térképek az USA-ban
 
    Ide kapcsolódó hír, hogy az USA hivatalos hajózási térképei a közelmúltban mind a raszteres, mind az ENC szabvány szerint készült vektoros digitális változatot illetoen ingyenesen letölthetové váltak. Az Egyesült Államokban az adófizetok pénzébol készülo topográfiai térképekhez kormányzati weboldalakon keresztül már eddig is ingyenesen hozzá lehetett jutni.
 
    A hajózási térképeket a szakterületet felügyelo állami szerv, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) irányításával a MapTech vállalat készíti. Korábban a szelvényeket a felhasználóknak a MapTech-tol kellett megvásárolni. Az új megállapodás értelmében az elkészült térképeket ingyenes terjesztésre visszaküldik a NOAA részére, de azokat részben a MapTech is elérhetové teszi.
 
    A raszteres változat kartografált hajózási térképek digitális formáját jelenti különbözo méretarányban, az áttekinto térképektol az 1:5 000-es kikötoi, vagy megközelítési térképekig. Összesen több, mint 1000 darab raszteres szelvény készült el az USA partvidéki, tóvidéki területeirol, illetve
bizonyos csendes-óceáni szigetekrol. A térképeket BSB formátumban terjesztik, amelyet a raszteres térképes programok (pl. OziExplorer, Fugawi) általában ismernek. Ezeket a raszteres szelvényeket a NOAA vagy a MapTech oldaláról lehet letölteni.
 

     

A Szabadság-szobor szigete New Yorkban a raszteres (balra) és a vektoros (jobbra) hajózási térképen.


    A vektoros ENC térképek tetszolegesen nagyíthatóak, ezért külön áttekinto szelvény készítését nem teszik szükségessé. Utóbbi miatt is az ENC szelévnyek száma "csupán" 500 feletti, melyek letöltése - akár az összes térkép egyben - a NOAA ENC oldaláról lehetséges. Az ENC szelvényekhez ingyenes térképnézot (GPS funkciók nélkül) itt találhatunk.

Forrás:gpsmagazin